Matkalla

train-staring-out-window1Pidän matkalla olosta – siitä kun ollaan menossa kohti määränpäätä. Matkalla olo on mukavaa niin vertauskuvallisesti kuin konkreettisestikin: huomaan nauttivani jopa parin tunnin Onnibus-kyydistä. Bussissa, junassa tai lentokoneessa sinun ei tarvitse suorittaa – kaikki mitä teet, on oikeastaan plussaa. Ja se ’kaikki’ mitä teet on jokseenkin rajattua; silloin sitä tuleekin tehtyä kaikkea sitä, mikä ei ole välttämätöntä, mitä ei kotona muista tehdä tai mille ei riitä aikaa. Matkalla ei tarvitse olla niin aikaansaava, mutta on tarpeen puuhastella jotain pientä; kuten tuijottaa ulos ikkunasta, oikeasti kuunnella musiikkia, luea kirjaa tai piirtää omaa bucket listia. Paikalla istuessa, kun suhaaminen sohvalta jääkaapille ei onnistu, helpompi olla multitaskaamatta; keskityn siihen vähään mitä teen.

Ulkomaille lähtiessä yksin matkallaolo saa tietysti lisämaustetta; Onnibussi vanhempien luo voi olla omaa aikaa, aikaa ottaa rennosti, mutta lentokentällä yksin nakottaessa olo ei ole niinkään rentoutunut – vaan  odottava, jännittynyt ja kutkuttava.

Ekstroverttinä otan mielelläni ulkomaanmatkalle seuralaisen, jonkun jonka kanssa jakaa niin epätietosuuden siitä, mihin olen ryhtymässä kuin sitten ne yhteiset kokemukset ryhtymisen jälkeen. Sinkkuna olen kuitenkin valmis tinkimään seuralaisesta; haluan ehdottomasti viettää lomani ulkomailla, ja jos ystävieni aikataulut eivät kohtaa omieni kanssa, voin lähteä yksinkin reissuun. Kokemukseni yksinmatkailusta voi laskea yhden käden sormilla (1), mutta kannustaakseni muitakin kokeilemaan listasin alle vinkkejä ja yksinmatkailun hyviä puolia:755305422

  1. Kokeile yksinmatkaamista – Lähde reissulle ystävien kanssa, mutta jatka matkaasi vielä viikon verran heidän lähdettyään. Aloittamalla loman ystävän kanssa pääset rentoon lomafiilikseen ja sitä on siten helpompi jatkaa yksin jäätyäsikin – uskallat tehdä niitä samoja ja uusia asioita kuin ystäväsikin kanssa.
  2. Pysy liikkeessä; kaksi viikkoa samassa lokaatiossa voi tuntua puuduttavalta yksinmatkaavalle – etenkin jos paikka on sellainen, ettei siellä luontevasti oteta kontaktia kaltaisiisi yksinmatkaaviin tyyppeihin tai mikäli aktiviteettina on vain biitsi sekä hotellin uima-allas. Vaihtamalla paikkaa takaat sen, että sinulla riittää uutta nähtävää, vaikka kyseessä olisikin hyvin samantyylinen uusi kaupunki. Yksin matkustaessa sitä kuitenkin kiertää alueen nähtävyydet nopeammin eikä ole tarvetta kehittää rutiineja ja toistaa samoja asioita liian usein.
  3. Sun ei tarvi olla rohkea lähtiessässusta tulee rohkea matkalla. Opit nauttimaan kutkuttavasta epävarmuudesta ja mukavuusalueen ulkopuolella olemisesta. Kun oot pärjännyt yksinäs ulkomailla, sen jälkeen arjessa pärjääminen on vieläkin helpompaa.
  4. Kysy itseltäs, mitä oikeasti haluat tehdä – ei ole mitään mitä pitäisi tehdä. Jos suunnitelitkin päivää rannalla ja eksyt sinne suunnistaessasi, niin päiväsi muuttuu pyöräretkeksi – so what. Tai jos suunnittelit lähteväs kaupoille, mutta haluatkin vaellukselle, niin do it! Ei ole mitään plääniä tai pakollisia juttuja; must-see-kohteita tärkeämpää on nauttia ajasta. Onnellisimmat hetkeni matkalla koin nimenomaan pyöräillessäni pellolla, en niissä turistien kansoittamissa kohteissa.
  5. Poikkeus on ne hetket, kun haluat mennä mököttämään hotellille; silloin et saa kuunnella itseäs. Tietysti lomalla saa (ja täytyy!) nukkua hyvin, mutta pieni valvominen kuuluu lomaan; illallisesta ja drinkeistä kuuluu nauttia. Jos et mukamas jaksa valvoa, niin aloita sen verran aikaisin, että iltasi voi päättyä jo kymmeneltä. Siihen kyllä selviät.
  6. Saat takuuvarmasti seuraa – yksinistuvaa (naista) on helpompi lähestyä kuin kanalaumaa. Jos joku (normaali) ihminen tulee juttelemaan, keskustele äläkä kiirehdi pois. Sano kyllä hänen ehdotukseensa – omalla kohdallani se on poikinut ilmaisia juomia, ruokia, kahveja, vahinkokännit, ilokaasua, hyviä tarinoita, fb-ystäviä… Tiedä vaikka rakastuisit.
  7. Osallistu retkille; temppeli- ja museovierailuita hauskempi tapa tutustua paikalliseen kulttuuriin on jokin ryhmäaktiviteetti, kuten pyöräretki tai kokkikurssi. Näissä on myös luonteva päästä juttusille muiden turistien – ihan  kaikenlaisten – kanssa.
  8. Lataa mukaan äänikirjoja – suomea on mukava kuunnella, kun istut katselemassa aaltoja tai meikkaillessas aamulla hotellilla. (Näin vastikään mainoksen tästä Nesbøn Janosta, jossa jahdataan Tinder-murhaajaa; kannattaakohan lukea vai meneekö sen jälkeen maku Tinder-deittailuun? Muita suosituksia: Mielensäpahoittaja, Fight Back ja Avioliittosimulaattori.)
  9. tumblr_mkybezl98t1rulm6zo1_500Eat, Pray, Love – tarviiko muuta sanoa? Kerrankin aikaa ja puitteet kohillaan niin että voi haaveilla ja löytää itsensä vain hukatakseen jälleen. Itseensä tutustuminen ja oman ’minuuden’ tai mielitekojen kuuleminen on huomattavasti helpompaa kun olet kaukana normiarjestas ja ihmisistä; voit ainaisen ystävällisyyden ja kompromissien tekemisen sijaan olla jokseenkin itsekäs versio itsestäsi – olla vähän voimakastahtosempi ja kuulla selkeemmin omat mielipitees.

Yksin matkaamisessa on sellaisia hyviä puolia, joita ei ehkä edes pysty tavoittamaan jos matkaa aina porukassa. Jos kuitenkin yhä epäilet yksin matkaamista, niin katso täältä lisää syitä, miksi pakata laukut ja lähteä – just sinne minne oot aina halunnut mennä!

t. Pauliina

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s