You will meet a tall dark stranger…

Toistan itseäni ja aloitan mainitsemalla, että kiinnostukseni treffailla uusia miehiä on lähes miinuksen puolella – tällä hetkellä palaisin mieluummin johonkin vanhaan, ihan hyvään suhteeseen – suhteeseen, jossa toinen on jo niin tuttu, ettei tarvitse sanoa sanaakaan; olla vaan ja hipsuttaa. Tällaista suhdetta minulla ei tosin ole koskaan ollutkaan, joten kyseessä olisi mission impossible.

Syysmasiksesta huolimatta olen rämpinyt läpi deitit kahden (2!) uuden miehen kanssa. Toinen näistä ei itseasiassa ollut niinkään uusi – pikemminkin todella pitkäaikainen Tinder-mätsi, jonka kanssa olimme viestitelleet aina silloin tällöin (enimmäkseen silloin – if you know what I mean). Eräänä iltana tyyppi nousi pitkästä aikaa mieleeni ja pohdin, pitäisikö viimeinkin pyytää kyseistä miestä ulos. Ajatuksesta huolimatta en laittanut viestiä, mutta sattumalta seuraavana aamuna herätessäni puhelimessani odotti viesti häneltä: ’Tuu kahville’. En tiedä, kuinka alitajuntani teleporttasi lähes saman ajatuksen hänen päähänsä (vain kalja oli muuttunut kahviksi), mutta väkisinkin siinä ajattelin, että nyt minun on tarkoitus katsoa tämä kortti. Mahdollisesti – jopa pieni ajatus kohtalosta ja rakkauselämäni u-käännöksestä livahti mieleeni ennenkuin ehdin toppuutella mielikuvitustani.

Rakkauselämäni ei sitten lopulta järkkynytkään, mutta on silti älyttömän kiehtovaa yrittää ymmärtää, miten ihmismieli toimii; miten jotkin asiat nousevat ajatuksiin päiviä, viikkoja, kuukausia – ja vuosia myöhemmin. Miksi palaan ajatuksissani johonkin muistoon juuri nyt? Miten joku muu voi ajatella minua juuri samanaikaisesti kuin minä ajattelen häntä? Tai miksi näin toissayönä unta, jossa pussailin kiihkeästi parhaan ystäväni kanssa?

Unista nyt on kirjoitettu yhtä, toista ja kolmatta. Näkemyksiä yhdistää usein ajatus siitä, että unien ja alitajuntaamme välillä on looginen yhteys – unissa teemme ja ajattelemme asioita tavalla, jota emme valveilla ollessamme kehtaa myöntää – ajatuksia, joita emme tunnusta ajattelevamme / tuntevamme. Unet värittävät näitä olemassa olevia ajatuksia, symboliikalla sekä fantasialla, ja tapahtumat näyttäytyvät usein oikeaa elämää ’rajumpina’. Kysynpä vaan; mitä alitajunnassani oikein pyörii, kun päädyn yöllä jyystämään kollegaani lapsuudenhuoneeni kerrossängyssä? Miten pääni oikein toimii – vai eikö se nimenomaan toimi?

Unet ja alitajunta tuovat minut toiseen aiheeseen, joka on liipannut läheltä elämääni viimeaikoina: ennustamista. Minunkin ystäväpiirissäni on naisia, jotka soittelevat ennustajille saadakseen opastusta elämäänsä. En oikein tiedä, miten suhtautua asiaan: voiko joku tuntematon ihminen saada sinusta sellaisen otteen pelkän puhelimen kautta, että kykenee heittämään arvioita nykyisyydestäsi ja ennustaa tulevaa? Mitä muuta siinä 3G-verkon välityksellä siirtyy kuin soittajan ääni?

Kyllähän ennustajat (kuulemma) kyselevät asioita soittajalta – nimen, syntymäajan jne. – ja odottavat vahvistusta erinäisiin väittämiinsä. Se on sitten itsestä kiinni, kuinka pitkästi vastaat kysymyksiin tai kuinka vähillä tiedonmurusilla annat selvännäkijän tehdä ennustuksensa. Ennustuksista on helppo innostua sillon kun ne ovat yhdensuuntaisia omien toiveiden kanssa; ystäväni otti ilolla vastaan uutisen siitä, että tulee tapaamaan ’vaaleahkon’ miehen. Tavattuaan tämän miehen ystäväni jaksoi myös houkutella miestä ulos kuorestaan – olihan ennustaja sentään ’varoittanut’ miehen ujoudesta ja kehottanut ystävääni kärsivällisyyteen – se kuulemma kannattaa; he is a keeper.

Myöhemmin – toiselta ennustajalta – ystäväni sitten kuuli, ettei tämä juttu kuitenkaan tule olemaan se hänen elämänsä rakkaus. Tämä ennustaja heitti varjoja ystäväni elämään, ja se olikin viimeinen kerta kun ystäväni soitti ennustajalle; hän päätti olla uskomatta – ja tapailee miestä yhä.

Ennustajille on varmasti paikkansa – eritoten niiden ihmisten elämässä, jotka ovat menettämässä uskonsa siihen, että jotain hyvää tulee tapahtumaan. Mikäli selvännäkijä ennustaa jotain hyvää (kuten uutta ihmissuhdetta), se tehnee ennustuksen kuulijasta avoimman ja toiveikkaan. Avoimuus uusia asioita kohtaan ja toivo ovat molemmat ominaisuuksia, jotka näkyvät ulospäin – edesauttaen tämän uuden ihmissuhteen alkamista – oikeastaan ne ovat joksenkiin ’must have’-vaatimuksia tavataksesi uusia ihmisiä.

Voimmekin miettiä, olisiko ystäväni tavannut tätä vaaleaa miestä baarissa, jos hän ei olisi kuullut ennustusta? Olisiko hän ollut yhtälailla avoin miehen lähestyessä ja uskonut, että tämän vaalean miehen kanssa kannattaa jatkaa keskustelua läpi yön?

Monesti ystävät ja tuttavapiiri on hokenut samaa kuin ennustajat jo vuosia: ’Kyllä sinä vielä tapaat jonkun’. Mutta heidän suustaan tämä kuulostaa vain lattealta lohdutukselta ja lässynläältä. Kyse on loppujen lopuksi omasta uskosta. Toiset meistä tarvitsevat ennustajan, jonka sanaan luottaa, kun taas toisilla se sama tsemppi kumpuaa sisältäpäin; he ovat ’uskossaan’ itseohjautuvia – he muistavat, ettei korkeushyppääjäkään pääse riman yli, jollei hyppääjä itse usko siihen – kerta toisensa jälkeen – vaikka rima välillä tippuisikin.

Jotta näihin ennustuksiin ei jää koukkuun, olisi hyvä oppia sytyttämään se sama toivon kipinä omin voimin. Epävarmuudessa eläminen on raastavaa ja olisi ihanaa saada ohjeistusta valintoihin, mutta mistä tiedämme ennustajan olevan oikeassa puhuessaan vaaleasta miehestä. Eikö ole pelottavaa antaa selvännäkijöiden ohjailla omia ajatuksia, päätöksiä ja elämää – kuinka monta tummatukkaista miestä ystävältäni jäi huomaamatta illan aikana hänen huomionsa kiinnittyessä aina vain pellavapäihin?

92422971cf8a4f503754f04ba9c320f8Onhan elämä yhtä sokkona hapuilua – mutta niin se on tarkoitettukin. Välillä hapuillaan eteenpäin ja toisinaan ihan muualle – kuitenkin tehden suunnanmuutokset aina omaan intuitioon luottaen. Ja se jos mikä kuulostaa minusta luotettavammalta vaihtoehdolta kuin valinnat siltä pohjalta, mitä joku Katariina on puhelimessa korvaani kuiskinut.

t. Pauliina

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s