Mihin Tinder vie suomalaisen deittikulttuurin?

Suomalainen deittikulttuuri on tunnetusti murroksessa – nettisivustot ja mobiilisovellukset ovat jokseenkin luoneet meiltä aiemmin puuttuneen aktiivisen treffailukulttuurin. Päädyttiinkin kaverin kanssa juttelemaan siitä, mihin suuntaan tämä murros on meitä viemässä; onko Tinder ystävä vai mennäänkö tässä nyt ojasta allikkoon? Toisia sovellukset ärsyttävät kun taas toiset kokevat ne yksinäisyydeltä pelastavina enkeleinä.

Kuten vastikään kirjoitin, Happn ja Tinder tulevat vaihteeksi omista korvistani ulos, ja näin kesän kynnyksellä tapaisin ihmisiä mieluummin livenä. Siitä syystä koen tällä hetkellä ehkä vahvemmin sovellusten deittailukulttuuriin tuomat huonot puolet.

Siinä missä Tinder on helpottanut uusien ihmisten tapaamista, on se tuonut myös muita ennennäkemättömiä ilmiöitä tapailukulttuuriin; deittaillaan useita ihmisiä samanaikaisesti, kadotaan toisen elämästä jälkiä (tai viestiä) jättämättä, lähdetään treffeille puolihuolimattomasti suoraan salilta sen sijaan että käytettäisiin koko päivä itseä puunaten, vilkuillaan puhelinta deittien aikana, mennään sänkyyn (ja edetään muutenkin) paljon nopeammalla temmolla, ja pengotaan tyypin (suhde)historia läpikotaisin (jo ennen treffejä tai ainakaan treffeillä ei enää tarvitse arkailla – mitä vaan voi kysyä – aina existä lempiseksiasentoihin).

Negatiivisesta vinkkelistä tarkasteltuna deittailun yleistyminen on johtanut siihen, että deitit eivät ole niin harvinaista herkkua ja deittikumppaniin ei enää kiinnitetä niin intensiivistä huomiota; jokaiselle tytölle ei todellakaan kiikuteta kukkia ja noin yleisesti ei ehkä noudateta niin korrekteja käytöstapoja. Toisaalta tämä on mahdollistanut vapautuneemman ja rennomman suhtautumisen treffeillä käymiseen ja vastakkaiseen sukupuoleen.

Deittailun yleistyminen on tuonut muutakin hyvää, kuten tasa-arvon treffikulttuurissa – vaikka itse en pidäkään tätä positiivisena muutoksena. Mieheltä ei enää tosiaankaan odoteta illallisen tarjoamista tai ylipäätään aloitteen tekemistä – ainainen tarjoaminen olisikin suorastaan epäreilua ottaen huomioon, kuinka paljon useammin miehetkin nykyään käyvät treffeillä ja sovellusten kautta naiset voivat yhtälailla laittaa ensimmäisen viestin – molemmathan ovat tavallaan olleet jo tekemässä ensimmäistä aloitetta klikkaamalla sitä sydäntä ja mätsäämällä toisen.

Onko Tinder tuonut jotain hyvää myös perinteiseen deittikulttuuriin? Ajatellaan nyt siis kaikkia niitä tilanteita, joihin some ei kuulu – niitä ihmisiä, jotka ovat ehkä kokeilleet sovelluksia, mutta kuitenkin päättäneet, että ne eivät ole se oma juttu. Miten Tinder kavereineen on siis vaikuttanut siihen todennäköisyyteen, että joku tuntematon tulisi juttelemaan ja pyytäisi puhelinnumeroasi – esimerkiksi baarissa?

Koen, että suomalaisten aivolukot ovat hieman avautuneet nyt kun flirttailevia keskusteluja käydään jatkuvasti (vaikkakin usein viestien muodossa). Ehkäpä iskemistä, deittailua ja pakkeja ei oteta enää niin vakavasti, kun uusia (etenkin pakkeja) tulee jatkuvasti. Onko mahdollista, että tänäpäivänä on enemmän ookoo olla sinkku ja ’haku päällä’?

Olen muuttanut pienestä kaupungista Helsinkiin, joten vertailu on hieman haastavaa. liam-hemsworth-attractive-guy-meme-just-smile-at-her.jpgMyös parempi itsevarmuus (sinnikkäällä varttumisella ansaittu) voi värittää arviotani. Koen kuitenkin, että ’pokaamista’ tapahtuu nyt useammin. Se, että juttelet jollekulle tuntemattomalle baarissa/kahvilassa/bussissa/fudispelissä ei ole enää niin hyypiömäistä eikä se automaattisesti tarkoita, että olet kiinnostunut siinä mielessä – tai ainakaan kovin vakavasti ihastunut. Jopa minä, joka olen huono käsittelemään pettymyksiä, koen voivani tehdä aloitteita oikeassa elämässä; on paljon helpompi nauraa epäonnnistumisille: sattuuhan näitä. Jos jotakin Tinder on näyttänyt, niin meressä riittää kaloja jos tämä ei tärpännytkään – ja pahimman hädän iskiessä voin taas boostata itsetuntoani selaamalla Tinderiä.

Olen yhä siis Tinderissä ja Happn:ssa, mutta keskityn nyt enemmän kohtaamaan ihmisiä ’oikeassa elämässä’. Toivonkin, että arvailuni pitävät kutinsa, ja aloitteita tosiaan tehdään nykyään aktiivisemmin myös kesäterasseilla.

t. Pauliina

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s