ElämäNI sinkkuna

Vietin liki yhdeksän vuotta elämästäni sinkkuna omasta tahdostani. Sain osakseni sääliä ja paheksuntaa. Olin kuulema liian nirso. Pariskunnat pitivät minua uhkana. Jotkut tuttavistani voivottelivat, että pärjäänkö yksin.

Kuka määrittää, mitä elämässä kuuluu tehdä ja mitä ei? Miksi tyytyä niin sanottuun normiin, jos se ei tunnu omalta?

Suomalainen kirjailija Torsti Lehtinen on joskus sanonut, että parempi epäonnistua siinä, missä haluaa onnistua, kuin onnistua yhdentekevässä. Olen hänen kanssaan samaa mieltä. Miksi niin monet haluavat onnistua olemaan harmaata massaa, eivätkä tehdä sitä, mitä oikeasti haluavat?

Vanhusten yleisin katumuksen aihe kuolinvuoteella on, että olisinpa elänyt, kuten itse halusin, enkä niin kuin muut odottivat. Se on surullista.

Ylläoleva lainaus on toimittaja Elina Iiskolan kynästä, ja löytyy täältä. Suosittelen lukemaan jutun kokonaisuudessaan; siinä tiivistyy hyvin omakin näkemykseni: itseään vartenhan kaikki täällä elävät.

En väitä, että sinkkuus olisi aina linnunmaitoa saati hauskaa. En myöskään väitä, etten joinain päivinä kaipaa mitä kipeimmin poikaystävää. Vaikka koen olevani kohtalaisen nuori, rakas äitini huomautti taannoin, että kahden elämän yhteensovittaminen vain hankaloituu, mitä enemmän ikää tulee ja oma (sinkku)elämänrytmi vakiintuu. Enkö siis voisi edes kokeilla seurustelua.

Toki voisin – ja olisin siinä varmasti loistava! Ainakin paperilla. Vaan mitä iloa siitä olisi ja kenelle? Saisimme selville, että pystyn seurustelemaan opinions are like orgasms memekaksi vuotta lähes yhdentekevän ihmisen kanssa – sellaisen ihmisen, jonka kanssa en halua tulevaisuutta? Eikö tämä jos mikä olisi ’ajanhukkaa’ – ryhtyä parisuhteeseen, jossa ei alunperinkään näe jatkuvuutta – vain todistaakseen muille, että minäkin voin asettua; minäkin sain miehen; minäkin etenen elämässä. Mieluummin epäonnistun etsiessäni Sitä Jotain Muuta kuin ’onnistun’ saavuttamalla punaisen talon ja perunamaan.

Olkoon sitten niin, että en joidenkin mielestä elä täyttä elämää, ja sinkkuutta ei nähdä omana valintanani (kyllähän kaikilla kosijoita on!). Jos tämä on ajan hukkaamista tai sitä etten etene, niin ainakin koen nauttivani varsinaisesta vuoristoratakyydistä! Nautin työstäni, ystävistä, harrastuksista ja uusien ihmisten tapaamisesta – sekä eritoten siitä vapaudesta, että vastaan typeryyksistäni vain itselleni.

T. Pauliina

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”ElämäNI sinkkuna

 1. Word! Tosin uskon, että aletaan olla oikeasti sellaisessa murrosvaiheessa, että sinkkuutta ei pidetä tilana, johon ”päädytään” tai jossa ollaan vastentahtoisesti. Ainakin omassa lähipiirissä on juuri niitä sinkkuja, jotka ovat sinkkuja omasta tahdostaan – ainakaan se ei tuota heille mitään ongelmaa. Vaikka itsekin olen aktiivisesti etsinyt sitä ”seuraavaa kumppania”, se ei tarkoita, että olisin tyytymätön nykytilanteeseen.

  Omalla työpaikalla on 90 % ihmisistä niitä, jotka tyytyvät nykytilanteeseensa.
  Koska ”siinä on ihan hyvä olla”.
  On puoliso, jonka kanssa riidellä päivästä toiseen,
  on juurikin tuo vakituinen työ, joka puuduttaa päivästä toiseen
  ja on ne samat tutut työkaverit, jotka puuduttavat päivästä toiseen.
  Siinä vaiheessa kun nostan täältä kytkintä, aion esittää kysymyksen, että onko tämä näille ihmisille sitä, mitä elämältä haluavat? (Huipputyyppejä moni on, ei siinä mitään. Mutta niitä vähään tyytyviä, paikoilleen jämähtäviä, uskaltamattomia..)

  Tykkää

  1. Oon samaa mieltä, ne ns. itsevarmat, vahvat sinkut ovat viimein sanoneet ääneen, että: ’Hoi, näinkin voi olla onnellinen!’ Vanhan kansan ihmisten (kuten äitini) voi sitä olla vaikeaa ymmärtää eivätkä kaikki ystävistäkään ehkä usko minua… Mutta ne ovatkin niitä, jotka eivät siedä epävarmuutta – tuli se sitten ’yksinäisyyden’ tunteesta tai siitä kun oikeasti tavoittelee sitä, mitä haluaa. Jolloin panokset ovat luonnollisesti korkealla.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s