Suhteessa valta on sillä, joka…

Kahvittelin viikonloppuna ystäväni kanssa. Hän nauroi sanoessani: ’Suhteessa valta on sillä, joka välittää vähemmän.’ En edes muistanut, mistä aikanaan ajatuksen omaksuin, mutta mielestäni se oli osuva ja ollut ohjenuorani siitä lähtien. Palattuani kotiin kahvihetken jälkeen selvitin lainauksen alkuperän.: quote oli eräästä elokuvasta. Kuusi vuotta tiedostamatta tätä elämänviisautta seuranneena voin vain todeta, kuinka harmillista, etten muistanut lainauksen loppua:ghosts of girlfriends past

Someone once told me that the power in all relationships lies with whoever cares less, and he was right. But power isn’t happiness, and I think that maybe happiness comes from caring more about people rather than less…

– Connor Mead, Ghosts of Girlfriends past

Minulla on aina ollut valta. Ehkä juuri siksi sutinani ovat epäonnistuneet; en ole välittänyt ja ollut riittävän kiinnostunut toisesta. Jos kun suhteeseen heittäytymisen aika tulee eteeni, en tiedä, osaanko. Ajatus siitä, että hullaantuu ja rakastuu on yhtä aikaa kutkuttava että kauhistuttava. Miten rohkeita ovatkaan ne ihmiset, jotka luottavat sydämensä toisen käsiin. On turvallista välittää vähemmän. Silloin on ottajan roolissa: nauttii toisesta siinä mittakaavassa, mikä itselle sopii. Vedän lähemmäs ja työnnän loitommas sen mukaan, miten mieleni tekee. Koska toinen välittää enemmän, hän ottaa kiitollisena vastaan kaiken sen vähän mitä annan – enkä nyt puhu seksistä.

Valta tuo kuitenkin vain turvaa – ei onnea. En väitä, että haluaisin suhteen, jossa minä välitän enemmän. Narkomaanin rooli olisi aivan liian pelottava; mitä jos toinen ei enää halua olla kanssani? Toivottavaa olisi, että tilanne menee ’tasan’. Etten miettisi, kenellä valta on ja kuka välittää minkäkin verran (miten välittämistä edes mitataan?). Tämä vaatisi minua kerrankin luopumaan kontrollista ja heittäytymään tilanteeseen. Luottaisin siihen, että tieni vie minua kohti parempaa (vaikka välillä töyssyjä tulisikin).

Miksi kirjoitan aiheesta nyt?

Kuulin jo ensitreffeillä lauseen: ’Sua on satutettu’. Ei ole. Sen sijaan huomasin arvioivani heti alusta lähtien tilanteen pelottavuutta: kuka on enemmän kiinnostunut? Olenko minä kerrankin mennyttä naista?

Tässä teille vielä vähän Apulantaa: Ravistettava ennen käyttöä oli kovassa soitossa viikonloppuna.

T. Pauliina

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s