Juosten pakoon (itseltäni)

Tuntuu, etten pääse pakoon kehää kiertäviä ajatuksiani. Ahdistaa. Syyllistän ja kiusaan itseäni. Mietin, mitä olisin voinut tehdä toisin. Ottaisipa vappuheila yhteyttä.

if I run fast enough memeNyt ei taida edes juokseminen auttaa. Olen aina ollut juoksija, mutta se aito juoksemisen ilo löytyi vasta vuosien harjoittelun jälkeen. Alussa lenkkeily oli vain hapokasta fyysistä työtä, jota siedin korvissa pauhaavan musiikin voimin. Pikkuhiljaa aloin nauttia lajin rytmistä ja mekaanisesta toistosta. Nykyään harrastus vie minut sellaiseen levollisuuden ja itsevarmuuden tilaan, johon pääsen vain juoksemalla.

Voisi sanoa, että juokseminen on omaa aikaani – aikaa ajatella menneitä tapahtumia ja uneksia tulevista. Mutta oikeastaan en juostessa ajattele mitään – pikemminkin tyhjennän mieltäni. Liikkeelle lähtiessä päässäni saattaa pyöriä arkisia ajatuksia, mutta hiljalleen pääsen niistä irti: näen kokonaiskuvan ja keskityn siihen, kuinka hyvä on olla tässä ja nyt. On vain minä ja joitakin luonnon peruselementtejä (kuten sade kasvoilla, auringonsäteet, linnunlaulu, puolelta toiselle heiluva ponnari ja selässä valuva hikipisara). Voimaannun ja pääsen irti negatiivisesta noidankehästä.

Epäilyistäni huolimatta niin kävi tälläkin kertaa. Vielä lähtiessä soimasin itseäni ja pohdin, kuinka kelvoton olen. Lenkin aikana muistin, mikä on oleellista. Kuten vappuheila sanoi: saan kenet haluan. Jos hän on jo unohtanut loistokkuuteni, sietää minunkin siirtyä ajatuksissani eteenpäin. Tai ainakin nähdä asioiden positiiviset puolet, ja oikeassa mittakaavassa.

Jos et harrasta juoksua, tämä voi kuulostaa endorfiinipöllyisen naisen meuhkaamiselta. Niille, jotka harrastavat, suosittelen Haruki Murakamin kirjaa Mistä puhun kun puhun juoksemisesta. Juonensa puolesta teos ei ole mikään Harry Potter, mutta vei minut syvemmälle juoksuharrastukseni ymmärtämisessä.

T. Pauliina

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s